Střevní chřipka

střevní chřipka_2

Střevní chřipka, odborně gastroenteritida, je nepříjemné onemocnění virového či bakteriálního původu. Nejčastěji ho vyvolávají rotaviry, noroviry, adenoviry a astroviry. Jedná se o zánětlivé onemocnění tenkého střeva a žaludku vyvolané konzumací zkažených potravin nebo také infekcí.

S běžnou chřipkou má střevní chřipka kromě názvu společné také prvotní příznaky – malátnost, únavu, slabost, bolesti hlavy a horečku. Poté ale nastupuje silná křečovitá bolest břicha, průjmy a zvracení. Ve vodnaté stolici se někdy objevuje také hlen a krev. Příznaky střevní chřipky se objevují do tří dnů od nákazy.

Akutní a chronická střevní chřipka

Střevní chřipka má dvě formy – akutní a chronickou. Akutní forma střevní chřipkymá poměrně dosti drastický průběh, ale obvykle trvá jen zhruba tři dny. Proti tomu chronická střevní chřipka může trvat i několik týdnů do té chvíle, dokud není zjištěn původce onemocnění. Je však téměř bez příznaků.

K přenosu střevní chřipky dochází několika různými způsoby. Mezi ty nejčastější patří především podráždění žaludku, které je vyvolané požitím zkaženého jídla, tedy toxiny.Nakazit se je možné také bližším kontaktem s již infikovaným jedincem, a to kapénkou nebo vzduchem. Velké nebezpečí infekce střevní chřipkyhrozí hlavně v rozvojových zemích, kde je nedostatek čisté pitné vody a nedodržují se základní hygienická pravidla.

Léčba střevní chřipky

Léčba střevní chřipky není nikterak náročná. Základem je odpočívat, zůstat v klidu a především nemoc doopravdy doléčit. Lékař zjistí anamnézu a případně odešle vzorky stolice, moči a krve k laboratornímu vyšetření. V případě, že se jedná o onemocnění virového původu, pak lékař nařídí pouze přísnou dietu.

Pokud jde o nákazu bakteriální, předepíše doktor léky určené k dezinfekci střev – střevní desinfeciencia – a v případě potřeby rovněž antibiotika. Ani při tomto typu nákazy se však pacient přísné dietě nevyhne. Dieta totiž nejen že napomáhá léčbě, ale rovněž se díky ní vyčistí trávicí trakt a znovu se nastolí správná rovnováha a potřebná střevní mikroflóra.

Pitný režim při střevní chřipce

Základním pravidlem, které je potřeba při léčbě střevní chřipky a dietě dodržovat, je správný a dostatečný pitný režim. Při zvracení a průjmovém onemocnění totiž dochází k razantnímu odvodňování organismu a hrozí nebezpečí dehydratace. Proto je potřeba pít po malých dávkách, ale často.

Pravidla diety při střevní chřipce

První den diety po vypuknutí střevní chřipky se vůbec nedoporučuje jíst, podstatné je dodržovat správný pitný režim. Nejvhodnější je studený černý nebo bylinný čaj a balená neperlivá voda. Pomůže také lehce osolená voda. Následující den už je možné do jídelníčku zařadit suchary, nemastnou rýži, suché pečivo a dušenou mrkev. Je však potřeba, aby bylo jídlo přijímáno jen v malých dávkách.

Čtvrtý den už může pacient jíst i brambory, jablka i banány. Vhodnější je ale upravit jídlo do lépe stravitelné podoby – například nastrouhat. Jakmile se pacient začne cítit podstatně lépe, lze do jídelníčku postupně zařazovat také další potraviny. S tučnými jídly, mléčnými výrobky a sladkostmi je ale potřeba ještě nějakou dobu počkat. Přechod na pevnou stravu musí být pozvolný.

 

Střevní chřipka je zákeřným a velmi nepříjemným onemocněním, které vás může vyřadit z provozu až na několik dní.

Léčba střevní chřipky pomocí bylinek

Pomoci mohou při léčbě střevní chřipky také bylinky. Na křeče v břiše pomáhá především zázvor, dále také máta peprná nebo měsíček lékařský. Proti průjmu je nejvhodnější sušený plod borůvky, červený květ jetele, dubová kůra a odvar z listů ostružiníku a maliníku. V opačném případě, tedy při zácpě, jsou prospěšné senna lusky a aloe vera. Pokud se rozhodnete využít bylinky se silným projímavým účinkem, mezi které senna lusky rozhodně patří, je nutné nejdříve vyloučit, že zácpa je následkem neprůchodnosti střev nebo chronického onemocnění trávicí soustavy. A velký pozor je třeba dát si na možnou dehydrataci.

Vylečte střevní chřipku doma

Střevní chřipku je tedy možné vyléčit doma bez konzultace s lékařem. Pokud se ale objeví příznaky dehydratace (žízeň, únava, apatie, mdloby a suchost sliznic) nebo je ve stolici přítomna krev, je potřeba lékaře navštívit. To platí i v případě, že se stav pacienta nezačíná zlepšovat ani po 48 hodinách, nebo pokud se ještě zhoršuje.

Střevní chřipka u dětí

U dětí je však střevní chřipka podstatně závažnějším onemocněním. Vzhledem k nebezpečí dehydratace je totiž střevní chřipka může ohrozit i na životě. Přestože děti často odmítají pít a raději žádají o sladkosti, je potřeba, aby rodič byl opravdu důsledný a donutil nakažené dítě dodržovat pitný režim i dietu. Malé děti sice pravidelně pijí mléko, ale v případě onemocnění střevní chřipkou je ho potřeba z jídelníčku dočasně úplně odstranit.

Pokud střevní chřipkou onemocní kojenec, je nezbytná jeho hospitalizace, aby mu mohla být výživa podávána nitrožilně. Vzhledem k tomu, že dehydrataci doprovází také úbytek potřebných minerálů, i u malých dětí lékaři doporučují pití iontových nápojů.

Střevní chřipka: Děti a staří lidé jsou riziková skupina

Kromě dětí může být střevní chřipka velice nebezpečná také pro staré lidí. Jejich obranyschopnost totiž již není tak účinná a organismus se s infekcí vyrovnává o poznání složitěji a déle. Proto je právě u těchto dvou věkových skupin potřeba obzvlášť pečlivě dbát na prevenci, tedy vyhýbat se kontaktu s možnou nákazou a dostatečně dodržovat základní hygienická pravidla. V případě, že se střevní chřipka v rodině opravdu objeví, je nejlepší děti a staré lidi od nakažených úplně izolovat.

Účinná prevence proti střevní chřipce

Proti střevní chřipce však obecně platí poměrně účinná prevence, a tou je bezpodmínečné dodržování hygienických pravidel. Ruce je potřeba mýt často, především pak po použití WC a kontaktu s výkaly. Virus totiž na rukou dokáže přežít až čtyři hodiny. Zapomínat se ale při prevenci vůči střevní chřipce nevyplatí ani na správnou přípravu potravin. Je potřeba jíst pouze čerstvé a kvalitní potraviny a ovoce a zeleninu řádně omývat. V letním období navíc hrozí nebezpečí nákazy střevní chřipkou prostřednictvím zmrzliny. Rovněž se vyplatí posilovat obranyschopnost organismu, například různými doplňky stravy.

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář
Zpracovávám...

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Zdravější opálení s Beta karotenem

betakaroten

Přestože se stránky sociálních sítí neustále plní vtipy o absenci letošního léta, zdá se, že se sluníčko přeci jen rozhodlo poctít…

Kozí kolostrum pro podporu vaší imunity

koza_2

Problémy s imunitou řeší čas od času většina z nás. Kdyby nebylo pošramocené imunity, neměli bychom celou řadu našich zdravotních…

Detoxikujte své tělo Triphalou celoročně

triphala_4

Detoxikace organismu je většinou spojována hlavně s jarním obdobím. Detoxikovat tělo však můžeme v kterékoli roční době podle toho,…


Tropické nemoci jsou jedním z nejrizikovějších faktorů na cestách do exotických zemí. Žlutá zimnice, hepatitida či AIDS, to je jen zlomek infekčních chorob, se kterými se můžete v rizikových oblastech setkat. Informujte se včas na našem portálu Tropické nemoci nejen o prevenci a dostupných opatřeních.